Bize Yazın

av.esercelikeser@gmail.com

Şiddet Boşanma Sebebi mi?

Şiddet boşanma sebebi

Şiddet boşanma sebebi mi?  başlıklı yazımızda Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davaları, evlilik birliğini bitiren özel boşanma sebeplerle birlikte açıklanacaktır. Şiddete uğruyorsanız derhal KADES uygulamasını indirerek uğradığınız şiddeti yetkili makamlara bildirebilirsiniz.

Hayata Kast, Pek Kötü Muamele Yada Onur Kırıcı Davranış sebebiyle görülen boşanma davalarında çiftler müşterek çocuğun velayeti, nafaka, maddi ve manevi tazminat, mal paylaşımı hususlarında anlaşmalı boşanma sağlayamadıkları için mahkemenin bu hususları çekişmeli boşanma davası yolu ile çözümlemelerini beklemektedir.

Boşanma avukatı; fiziksel ve psikolojik şiddet sebepli boşanma davalarında müvekkillerine hukuki danışmanlık ve dava takibi hizmeti vermektedir.

Şiddet boşanma sebebi olup, evlilik birliğini bitiren, taraflar arasındaki saygı ve sevgiyi yok ederek , tazminat talepli boşanma sebeplerinden biridir. Evlilik birliğinin Türk Medeni Kanunu kapsamında belirtilen genel veya özel sebepler çerçevesinde evlilik birliğinin sona erdirilmesidir. Boşanma hukuku ise evlilik birliğinin sonlandırılma talebi ile başlayıp evlilik birliğinin mali sonuçları ile varsa müşterek çocukların durumunun belirlenmesini düzenleyen hukuktur. Boşanma  konusu ; boşanmanın sebepleri ve boşanma davası açıklandıktan sonra ayrıntılı olarak boşanmanın eşlerle ilgili hukuki sonuçları, boşanmanın mali sonuçları ve boşanmanın çocuklarla ilgili hukuki sonuçları ayrı ayrı incelenmelidir. Dünyada boşanmayı kabul etmeyen sistemler var olsa dahi Türk Hukuk Sistemi kapsamında boşanmak evlenmek gibi kişiye verilen medeni bir haktır.

Eser Eserçelik Whatsapp Hattı

Boşanma davalarının dayandığı Temel İlkeler Nelerdir?

Boşanma davalarında tarafların dayanacağı temel ilkeler

  • kusur ilkesi
  • evlilik birliğinin temelden sarsıldığı ilkesi
  • irade ilkesi
  • elverişsizlik ilkesi
  • fiili ayrılık ilkesi olarak belirtilebilir.

Evlilik birliğinin boşanmayla sona erebilmesi için mahkeme kararı şarttır. Hakim kararı dışında evlilik birliğinin boşanma sebebiyle sona ermesi mümkün değildir. Ayrıca boşanma kanunda yazılı sebeplere dayanmak zorundadır. Şiddete dayalı boşanma davalarına ilişkin hukukumuzdaki düzenlemeler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 161 ve 166. Maddeler arasında düzenlenmiştir. Bu maddelere göre boşanma sebeplerini genel sebepler ve özel sebepler olarak sıralayabiliriz.

Boşanma davalarında tarafların dayanabileceği özel boşanma sebepleri nelerdir?

Bunların dışında boşanma davaları evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayalı olarak genel sebepler dahilinde de açılabilecektir.

 

Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davası nedir?

Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davalarının dayanabileceği kesin hükümlerden bir diğeri TMK Madde 162/1 ‘ de ifade edilen hali ile Hayata Kast, Pek Kötü Muamele ya da Onur Kırıcı Davranıştır. Hayata kast ile anlamamız gereken eşlerden birinin diğerinin canına kast etme teşebbüslerinde bulunarak bu niyetine yönelik tutum ve davranışlar geliştirmesidir. Pek Kötü Davranış ise eşin vücut bütünlüğü veya sağlığına yönelik her türlü saldırıyı ifade etmekte olup; fiziksel şiddet uygulamak, beslenme ihtiyaçlarına cevap vermemek, cinsel ilişki sırasında kişiyi zorlayacak her türlü aktivitede bulunmak bu kapsamdaki eylemleri oluşturur.

Yapılan davranışların süreklilik arz etmesine gerek yoktur. Eşlerden birinin böyle bir davranışına maruz kalan kişi için dava açma hakkı doğacaktır.

Fiziksel şiddet, hayata kast, eşlerden birinin diğer eşi öldürmek maksadıyla hareket etmesidir. Basına yansıyan bir boşanma davasında eşini öldürmek niyetiyle kiralık katil tutan eş, boşanma davasında kusurlu bulunduğu gibi müşterek çocuğun velayeti elinden alınarak maddi ve manevi tazminat alınmasına hükmedilmiştir. Eşe yapılan fiziksel şiddet hayata kast yani öldürme amacı taşımıyor ise boşanma sebebi olarak farklı bir sebebe dayanmak gerekecektir. Hayatına kastedilecek kişinin eşin ailesi olması halinde bu boşanma sebebi uygulanmayacaktır. Eşinin akrabalarından birine karşı yapılan şiddet içerikli davranışlar hayata kast, pek kötü muamele ya da onur kırıcı davranış sebebiyle açılacak boşanma davalarına gerekçe olamaz.

Kast eylemi bilerek ve isteyerek aynı zamanda sonuçları da öngörerek gerçekleşir. Fiziksel şiddete başvuran kişi, hayata kast eden kişi kötü sonucun gerçekleşmesini ummaktadır. Eğer davalı eş ihmal, kusur sebebiyle eşinin hayatını tehlikeye atacak bir duruma sebep olmuşsa hayata kast, pek kötü muamele ya da onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davası açılamaz

Şiddet boşanma sebebi olup, Hayata kast, pek kötü muamele ya da onur kırıcı davranış sebebiyle açılan davalarda hakim evliliğin devamına yönelik karar veremez. Bu sebeple açılan boşanma davaları mutlak boşanma nedenidir. Hakim muhakkak boşanma kararı verecektir. Eşinin hayatına kast etmek isteyen kişi bu eylemi aktif olarak gerçekleştirebileceği gibi eşinin ağır depresyon, ölümü bekleme, intihar etme ve benzeri olumsuz düşüncelerini fark etmesine rağmen eşinin tıbbi yardım almamasını sağlamak veyahut eşinin intihar düşüncesini teşvik edecek davranışlarda bulunmak, eşinin intihar etmesi için yer ve olanak sağlamak ve bu  yönde telkin vermek de hayata kast sebebiyle boşanma davası açılmasına ve resen soruşturma başlatılmasına yeterli bir gerekçedir. Örneğin; Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davalarına ilişkin Yargıtay kararına konu olayda eş kaza geçirmesine rağmen ambulans çağırmayan, eşi hastaneye yetiştirme yönünde de çaba harcamayan, çevredekilerin yardımı neticesinde hayatta kalan davacı eş için hayata kast sebebiyle boşanmasına karar verilmiştir.

Şiddet boşanma sebebi olup, Hayata kast, pek kötü muamele ya da onur kırıcı davranış sebebiyle açılacak boşanma davalarında; fiziksel şiddetin ağırlığı eşini odaya kilitleyen, eşine dayak atan, aç bırakan, sürekli cinsel ilişkiye ve hayata kast edici fantezilere zorlayan eşe karşı da (Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davaları ) hayata kast, pek kötü muamele ya da onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davası açılacaktır.

Şiddet boşanma sebebi olup, psikolojik şiddete dayalı boşanma davalarında onur kırıcı davranış olarak tanımlanan eylem; ağır küfürler, hakaretle, eşin yalnız veya başka insanların yanında aşağılanması gibi eylemler olabilecektir. Onur kırıcı davranışlar yorumlamaya müsait kelimelerdir. Burada eşlerin yaşam tarzı, gündelik hayatlarında birbirlerine karşı kullandıkları kelimeler, örf ve adetleri belirleyici olacaktır. Eşlerin günlük hayatında birbirilerine lakap taktığı bir örnekte eşine başkalarının yanında da lakabı ile seslenmesinin boşanma için yeterli bir sebep olmayabilir. Toplum içinde birçok defa birbirine karşı lakabıyla seslenen bir çifttin daha sonra onur kırıcı ifadeler kullandı şeklinde dava açması makul değildir.

ŞİDDET BOŞANMA SEBEBİ Mİ?

 

SIK SORULAN SORULAR

Fiziksel ve Psikolojik Şiddeti Affedersem boşanma davası açabilir miyim?

Davacı; eşinin hayata kast, pek kötü muamele ya da onur kırıcı davranışlarını affeder ise tekrar affettiği sebebe dayalı dava açamaz. Ancak bu eylemlerin süreklilik arz etmesi halinde daha önceki davranışlarını affetmiş olsa dahi son davranışı affetmediği yani ortak yaşama devam etmediği takdirde bu sebebe dayalı boşanma davası açabilir.

  • Affetme süresi Fiziksel ve Psikolojik Şiddetin gerçekleştiği tarihten itibaren 6 ay, herhalde 1 yıldır.

Örneğin eşinin darp eyleminden sonra karı koca ilişkisine devam eden taraf aynı eyleme dayalı boşanma davası açamayacaktır. Ancak önemle belirtiriz ki her somut olay kendi içinde değerlendirilmeye muhtaçtır. Örneğin eşin tek bir darp eylemi gerçekleştirmesinden sonra ortak yaşam tekrar kurulmuş ise dava açma hakkı bulunmayacaktır. Ortak yaşamın tekrar kurulduğuna birçok eylem örnek teşkil edebilir. Örneğin beraber çıkılan bir tatil, birlikte geçirilen bir akşam yemeği tarafların evlilik birliğini sürdürme isteğinde olduğuna dair örnek teşkil edebilir. Bu sebeple genel bilgilere dayanarak şahsen dava açmak bilgi eksikliğinden ötürü hak kaybınıza sebep olabilir. Boşanma avukatından danışmanlık alarak olası davanızı hukuki muayene etmesini talep edebilirsiniz. Somut olayınıza ilişkin muhakkak hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz. Eşin uyguladığı şiddet ceza hukuku çerçevesinde de sonuç doğuracaktır. Bu sebeple kişinin vücut bütünlüğüne, ruhsal sağlığına yapılan saldırılar için delilleri neticesinde ceza davasının konusu olacaktır. Tarafların ceza davasında şikayetçi olma hakları saklıdır.

Şiddet Boşanma sebebi, şiddet sebepli boşanma davaları hangi mahkemede açılır?

Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Bulunduğunuz belde de aile mahkemesi yok ise asliye hukuk mahkemeleri genel görevli mahkeme olarak aile hukuku davanıza da bakacaktır.  Türk Medeni Kanun Madde 168 çerçevesinde boşanma ve ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Yetkisiz mahkemede dava açmanız halinde davanız düşmez ancak yetkili mahkemeye gönderilmesi yönünde ara karar verilir. Yetkisiz mahkemede dava açmak boşanma davanızın süresinin uzamasına ve daha fazla masraf yapmanıza yol açar. Buna göre Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davalarında eşin yerleşmek amacıyla oturduğu yer mahkemesinde de dava açabileceğini kabul edebiliriz.

Şiddet Boşanma sebebi, şiddet sebepli boşanma davalarında Harç ve Ücretler Nelerdir ?

TMK Madde 162 de belirtilen sebebiyle açılacak boşanma davaları maktu harca tabidir. Maktu harca tabi olması demek davada talep değerine bakılmaksızın mahkeme veznesine yatırılması gereken miktarın aynı olması demektir. Boşanma davası asıl dava olmakla birlikte boşanma davasının içerisinde nafaka talepleri, velayet hususları gibi bir çok yan edim ve yükümlülük de bulunmaktadır. Böyle bir durumda açılan boşanma davası ile birlikte talep üzerine veya re’sen bu hususlarda da karar alacaktır. Ancak boşanma davası bittikten sonra ayrı bir dava olarak açılan tazminat ve nafaka davalarında vekalet ücreti de dava değeri üzerinden belirlenecektir.

 

Şiddet Boşanma sebebi, şiddet sebepli boşanma davalarında Avukatlık Ücretleri Nelerdir ?

Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davaları Hayata Kast, Pek Kötü Muamele Yada Onur Kırıcı Davranış TMK Madde 162′ de belirtilen sebepler ile açılacak boşanma davalarında avukatlık ücreti belirlenirken davanızı takip etmesini istediğiniz boşanma avukatınız ile iletişime geçerek çalışma ücretleri hakkında bilgi almanız gerekmektedir. Zina sebebiyle açılacak boşanma davalarında ücret belirlenirken avukatlık asgari ücret tarifesi altında bir ücret ile dosya takibi yapılması, hukuki danışmanlık verilmesi yasaktır. Boşanma davanızın açılacağı il, verilen emek, dosyanın yoğunluğu avukatlık ücretine etki eden unsurlardır.  Hayata Kast, Pek Kötü Muamele Yada Onur Kırıcı Davranış sebebiyle açılan boşanma davaları tanıkların dinlenmesi varsa hastane raporlarının incelenmesi boşanma davasında delillerin düzenlenmesi, takibinin yapılması oldukça emek gerektiren işlerdir. (Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davaları ) Hayata Kast, Pek Kötü Muamele Yada Onur Kırıcı Davranış sebebiyle açılan boşanma davaları boşanma avukatının aktif olarak dosya ve duruşmaları takip ettiği dava dilekçesine bağlı kalarak duruşmalar esnasında ortaya çıkacak yeni delilleri de süreç içerisinde değerlendirme gereken davalardır. Bu tür davalarda nafaka, velayet hususları da duruşmalarda ve duruşma tarihleri arasında da güncel ihtiyaçlar doğrultusunda tekrar değerlendirilmektedir. Bu sebeple boşanma avukatınız hak kaybınızın olmaması adına dosyaya sürekli olarak dikkatini vermek durumundadır. Avukatlık ücreti için boşanma avukatınızla iletişime geçerek özel olarak görüşme sağlayarak dosya hakkında genel bilgisinin olmasıyla avukatlık hizmetini ücretlendirecektir.

Şiddet boşanma sebebi davaları ne kadar sürede sonuçlanır ?

Şiddet boşanma sebebi , Hayata Kast, Pek Kötü Muamele Yada Onur Kırıcı Davranış sebebiyle açılacak boşanma davalarında süreyi belirleyen ölçütler mahkemenin bulunduğu ilin/ilçenin/adliyenin iş yoğunluğuna bağlı olarak verilen duruşma tarihlerinin aralığına göre değişiklik arz edecektir. Ayrıca başka mahkemelerden talep edilecek evraklar, tanıkların dinlenmesi, tanıkların hazır edilmesi, aile mahkemelerinin işleyiş esaslarındaki usul işlemlerinin takibi ve eksiksiz yerine getirilmesi dosyanın makul sürede sonuçlanmasında önem arz etmektedir. Bu sebeple dosyanızın boşanma davaları üzerine teorik ve pratik olarak emek veren bir avukat tarafından takibi dosyanın seyrini de olumlu anlamda etkileyecektir.

Şiddet Boşanma Sebebi Dilekçe Örneği

…………..AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI:…………TC………

ADRES :……………….

DAVALI: ………………….TC………………

ADRES :………………………

KONU: Davalı eşin ( Fiziksel ve Psikolojik Şiddet sebebiyle) hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranışı sebebiyle boşanma ve nafaka talebimizdir.

AÇIKLAMALAR

  1. Müvekkil davacı ile davalı eş ….. yıldır evlidir. Evliliklerinden ….. isimli…. doğum tarihli …. adet çocukları bulunmaktadır.
  2. Davalı eş evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. Herhangi bir işte çalışmadığı gibi müvekkilimin maaşına da el koymaktadır. Hemen her gece eve içkili olarak gelmektedir. Müvekkilime ve müşterek çocuklara şiddet uygulamakta, ağza alınmayacak küfürler etmekte eşine ve çocuklarına psikolojik şiddet uygulamıştır. Bu duruma çoğu zaman komşuları da tanıklık yapmıştır. Bu ve benzeri durumlar neticesinde müvekkilimin onuru, şeref ve haysiyeti ağır şekilde zedelenmiştir.
  3. ………………………
  4. Davalı eşin müvekkile sık sık fiziksel şiddet uygulamasından ötürü müvekkilimin almış olduğu darp raporlarını ekte dikkatinize sunmaktayız. Bu evliliğin sürdürülmesinde yarar kalmadığından müvekkilimin boşanmasına karar verilmesini talep ederiz.
  5. Davalı eşin yaşam düzenin olmaması, çocukların kaç yaşlarında, kaçıncı sınıfta olduğunu dahi bilemeyecek denli ilgisiz olması, çocukların davalı baba ile yaşaması halinde menfaatlerinin kayba uğrayacağı ortadır. Bu sebepler ve mahkemenin takdiren gözeteceği sebepler neticesinde müşterek çocukların velayetinin davalı anneye verilerek; davalı babanın ileride artırılmak üzere ……  çocuk için ……. TL nafaka, diğer çocuk …… için TL olmak üzere çocuklar için toplam ………… TL nafaka ödenmesine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz.

HUKUKİ SEBEPLER: TMK VE ilgili kanun hükümleri (dayandığınız kanun maddelerini sıralamanız faydanızadır.)

DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları ve her türlü yasal delil (Delillerinizi, açıkça belirtmeniz faydanızadır)

CEVAP SÜRESİ: Tebliğden itibaren 2 haftadır.

SONUÇ: Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenler ile tarafların boşanmalarına, müşterek çocukların velayetlerinin müvekkil davacıya verilmesine, müvekkil davacı için ileride yoksulluk nafakasına dönüştürülmek üzere aylık ………………TL tedbir nafakasına ve müşterek çocuklar için de aylık ………… TL iştirak nafakasının davalıdan tahsiline, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla vekaleten talep ederiz. (TARİH)

Şiddet boşanma sebebine ilişkin Yargıtay Kararı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/25728 Esas, 2016/1849 Karar ilgili karar gereğince bedende basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek nitelikteki yaralanmaların hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranışı sebebiyle boşanmaya karar verilmesini kararlaştırmıştır.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/13788 Esas 2018/4030 Kararında davalının fiziksel şiddet uygulayarak ‘seni parçalarım’ ifadeleri ile yumruklaması ,Fiziksel ve Psikolojik Şiddete dayalı boşanma davaları, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranışı sebebiyle boşanmalarına karar verilmiştir.

Şiddet; kişinin fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik açıdan zarar görmesi ile sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğünün keyfi engellemesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışıdır.

Ev içi şiddet ; şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti ifade eder.

 

Aklınızda bir soru mu var?

Hemen İletişime Geçin Sorunuzu Cevaplayalım

Kredi Kartı İle Ödeme İçin Tıklayın
7/24 İletişim Hattı
Bize yazın
Merhaba, size https://www.esercelik.av.tr/siddet-bosanma-sebebi/ üzerinden ulaşıyorum. Avukat desteğine ihtiyaç duyuyorum.