Bize Yazın

av.esercelikeser@gmail.com

Boşanma Davalarında İspat

Boşanma Davalarında İspat

Boşanma davalarında ispat ancak tarafların delil sunması ile olur. Davasını ispat eden taraf boşanma kararı ile birlikte nafaka, velayet, ortak velayet, maddi ve manevi tazminat gibi haklarını da alabilecektir. Dosyaya sunulan delil her zaman tarafların haklılığını kanıtlamaz. Delil, tarafların haklılığını ispat etmesini sağlayan esasa ilişkin en önemli husustur. Taraflar hukuka uygun delilleri dava talepleri doğrultusunda sunmalıdır. Hukuka uygun olduğu halde delil dava konusunu ispata yaramayabileceği gibi davada haklılığı ispat edebilecek nitelikte olan belgeler,  hukuka aykırı delil olmasından ötürü delil niteliği taşımayabilir. Bu halde uzman boşanma avukatınızla iletişimde olarak hukuki destek almalısınız. Boşanma davasında deliller hukuka aykırı olur ise tarafınız delilin elde edilişinden ötürü Türk Ceza Kanunu kapsamında da yargılanabilirsiniz. Bu sebepler boşanma davasında delil konusu taraflar açısından mutlaka hukuki yardım alarak tertip edilmesi, ufak bir hata dahi yapılmaması gerekir. Aksi taktirde hem boşanma davasını taraf kaybedecekken, hem de yargılanabilecektir. Boşanma avukatı İstanbul ilinde görülen boşanma davalarında müvekkillerinin haklılığını ispat etmeye yarayacak delilleri değerlendirerek hukuki danışmanlık ve dava takibi hizmeti verecektir.

İçerik Haritası

Boşanma Davasında İspat

Boşanma davasını açan taraf hukuk davasının genel kuralı olarak ‘İddia eden iddiasını ispatlamak zorundadır’ hükmü gereğince iddialarını kanıtlamak zorundadır. Davacı aldatma, evlilik birliğinin temelden sarsılması, fiziksel ve psikolojik şiddet, terk, akıl hastalığı veya hangi boşanma sebebine dayanıyorsa o sebebini kanıtlamak zorundadır. Davacı iddialarını kanıtlamadığı taktirde davası reddedilir. Davacı boşanma davası açmak istiyorsa evliliğin sürdürülemez hale getirildiğini ya da kusur iddiaları var ise davalının kusuru olduğunu ispatlamalıdır.

Davacı, iddialarını ispatlarken mutlaka hukuka uygun delil sunmalıdır. Delilin hukuka uygun olması , hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması demektir. Bunun yanında davasını kanıtlamak isterken hukuka aykırı yollarla elde edilen deliller ve bu delillerin elde edilişine katkı sağlayanlar, bu delilleri kullananlar hakkında savcılık soruşturma başlatacaktır.

Eser Eserçelik Whatsapp Hattı

Hukuka aykırı yollarla ele geçirilen ses kayıtları istisnai durumlarda ceza davasında delil olarak sunulabilir. Ancak Yargıtay bunu da şarta bağlayarak hukuka aykırı yollarla elde edilen delillerin suçu ispat edecek başkaca bir yol kalmaması ve ancak kamu yararı olması durumunda delil olarak sunulacağını belirtmiştir. Dolayısıyla boşanma davası için böyle bir durum söz konusu değildir.

Davacı boşanma iddialarının yanında karşı tarafın iddialarını da çürütmek amacıyla delil sunabilir. Boşanma davasında dava açan taraf nafaka, tazminat, velayeti alabilmek için de haklılığını ispatlamak zorundadır. Aynı zamanda yoksulluk nafakası talep eden eş, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşeceğini ve evlilikte kusurunun az veya kusurunun olmadığını ispatlayacaktır. İştirak nafakası talep eden eş; çocukların aylık gider ve ihtiyaçlarını talep ettiği miktara yakın olacak şekilde karşılamalıdır.

Boşanma davaları nasıl ispat edilir?

Boşanma davasında ispata yarar deliller sunan taraf kazanır. Bu cümle kısa gibi görünse de aslında hukuk davalarının en uzun manaya gelen cümlesidir. Öncelikle davayı ispat etmeye çalışırken hukuka uygun yollardan ele geçirilmiş delilleri taraflar kullanmak zorundadır. Aynı zamanda sunduğunuz delil iddialarınızla ilgili olmalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında bu sebeple uzman boşanma avukatıyla çalışılması gerekilmektedir. Taraflar hukuki olan kısımları bilemeyeceklerinden neyin delil olup neyin olamayacağın hangi delillerin mahkeme kanalı ile toparlanması gerektiğini, mahkemeden delil toplanması talebinin sınırları konularında danışmanlık almalıdır.

Çekişmeli Boşanma davalarında taraflar haklılığını kanıtlamak amacıyla;

  1. Fotoğrafları (özellikle aldatma (zina) davalarında)
  2. Instagram, Twitter, Facebook, Tinder, Badoo, Chat, Arkadaşlık Siteleri vb. sosyal medya paylaşımları ve sosyal mecralardaki konuşmaları
  3. Pasaport kayıtları,
  4. Kamera görüntülerini
  5. Ses kayıtları
  6. Uçak biletleri, otel harcamaları
  7. Tanık
  8. Bilirkişi
  9. Mahkeme İlamları (özellikle küçük düşürücü suç işleme ve  haysiyetsiz hayat sürmeye dayanan boşanma davalarında)
  10. Ekonomik ve Sosyal Durum Araştırması raporlarında
  11. Kolluk araştırma raporları
  12. Arabuluculuk ve benzeri hukuki evraklar
  13. Pasaport giriş çıkış kayıtları
  14. Banka ve kredi kartı kayıtları
  15. Sağlık Bakanlığı onaylı raporlar
  16. Pedagog, psikolog, psikiyatri raporları
  17. Banka hesapları, hesap hareketleri, banka dekontları

Boşanma davalarında ispata yararsız deliller nelerdir?

Tarafların sundukları deliller hukuka uygun olmalıdır. Hukuka aykırı deliller olarak belirtilen deliller elde ediliş yöntemi itibariyle yasal değildir. Yasal olmayan yollardan elde edilen delillerde mahkemeye sunulsa dahi HMK gereğince delil olarak dikkate alınmayacaktır. Aynı zamanda hukuka aykırı delil sunan kişiler bu delillerin elde ediliş yöntemi bir suç teşkil ediyorsa örneğin özel hayatın gizliliği ihlal edilmişse ceza davasında da yargılanabilecektir. Hukukta haklı olmaktan daha önemli olan şey haklılığı ispat ederken doğru yollara başvurmaktır. Aksi durumda haklıyken haksız çıkmanız ve yargılanmanız söz konusu olabilir.

Boşanma Davalarında İspat 2

Boşanma davasında deliller ne zaman sunulur?

Boşanma davalarında ilk aşama dilekçe aşamalarıdır. Boşanma davanızı açarken dilekçenizde taleplerinize yer verirsiniz. Dilekçeniz karşı tarafa tebliğ edilir. Davalı da kendi iddialarını öne sürmek isterse karşı boşanma davası açar ve hem sizin iddialarınıza hem de kendi iddialarına yer verir. Cevap ve cevaba cevap aşamaları tamamlandıktan sonra mahkeme ön inceleme duruşması yapmak için duruşma günü verir. Ön inceleme duruşmasına gün verildiği taktirde her iki tarafa da 2 hafta kesin süre verilerek davada dayandıkları delilleri sunması istenir. Taraflar dayandıkları delilleri kendilerine verilen sürede bildirmezlerse artık delillerinden vazgeçmiş sayılırlar.

Ön inceleme duruşmasından önce veya dava açarken dava dilekçesinde tanıklarını ve delillerini bildirir. Eğer ön inceleme duruşmasından önce delillerini sunarsa hukuki kayba uğramazlar.

Mahkemeye delil sunarken çok dikkatli olmak gerekir. Mahkemeye sunulan deliller kayda geçirildiği için taraflar delil sunduktan sonra mahkemeden dikkate alınmamasını talep edebilse dahi evraklar hukuka aykırı yollarla elde edilmişse suç davasına konu olabilecektir. Bu sebeple delil sunarken özel hayatın gizliliği ihlal etmediği, kişisel verilen hukuka aykırı yollarla elde edilmediği hususundan emin olmanız gerekmektedir.

Boşanma davalarında ses kayıtları delil olarak kullanılabilir mi?

Taraflar haklılıklarını boşanma davalarında ispat ederken karşı tarafında haksız iddialarını çürütmek istemektedir. Dosyaya sunulan deliller hukuki uyuşmazlığın kaynağı konusunda hakimde kanı oluşturmayı amaçlar. Ancak kanı oluşturmak isterken hukuka aykırı deliller kullanılırsa taraf bir suçun faili konumuna geçebilir.

Teknolojik imkanlar sayesinde çok rahat bir şekilde sürekli olarak ses ve görüntü kaydı almak mümkündür. Kandırma, aldatma, tahrik yoluyla ses kaydı alındığı taktirde irade sakatlandığı için artık delil olarak kullanılmaması gerekmektedir.

Tehdit veya baskı altında veya kişiyi tahrik ederek zorlamayla yaratılan deliller geçerli hukuki deliller değildir. Ayrıca gizli olarak ses kaydı almak özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturacaktır.

Boşanma davalarında gizli alınan ses ve görüntü kayıtları delil olur mu?

Aldatma (zina) davalarında taraflar kimi zaman başkaca ispatı olmadığı için gizlice ses ve görüntü kaydı almak istemektedir. Dedektif tutarak, aldatan tarafın çevresindeki kişilerden talep ederek, kimi zaman nüfuzunu kullanarak taraflar hukuka aykırı yollardan ses ve görüntü kaydı almaktadır. Öncelikle bu şekilde hukuka aykırı yollardan alınan kayıtlar Anayasa Mad 20′ de belirtilen hali ile özel hayatın gizliliğini tehdit edecektir. Tarafların hukuki yararı olsa dahi aldatma davaları dahil olmak üzere hukuka aykırı deliller kabul edilmeyecektir.

Kamuya açık olan alanlarda tarafların görüntüsünün alınması hukuka aykırı değildir. Örnek bir aldatma davasında; alışveriş merkezinde el ele gezen aldatan eşin görüntüsünün almak ve yalnızca boşanma davasında delil olarak mahkemeye sunmak yani aldatan eşi ifşa etmemek kaydı ile delil olacaktır.

Benzer şekilde kamuya açık alanda özel katılımcıların olmadığı bir alanda yapılan konuşmanın ses kayıtlarını almak ve dava dosyasında delil olarak sunmak da mümkündür.

Boşanma davalarında gizlice çekilen video ve ses kaydı suç mudur?

Aldatıldığı düşünen taraf boşanma davası açtığı taktirde aldatıldığını kanıtlamak zorundadır. Hukuk davalarında mahkeme talep üzerine karar verir. Ceza davası olmadığı için mahkeme kendiliğinden olayı araştırmayacaktır. Ancak mahkemeden talep edilen evraklar varsa ilgili makamlara müzekkere yazılarak belgelerin açığa çıkarılmasını talep edecektir. Kişinin mahremine girerek özel alanlarındaki konuşmaları ve görüntülerinin kaydedilmesi hukuka aykırılık oluşturur. Aynı zamanda ceza davasında yargılanmasına sebep olacaktır.

İstisnai olarak ortak konuta kamera yerleştirmek, ses ve görüntü kaydı almak suç olarak sayılmamaktadır. Eşlerin ortak yaşadığı alan olan ortak konutta gerçekleşen aldatma vakalarında eşlerin ortak gizli alanı olduğundan sadece bir eşe mahsus alan değildir. Bu sebeple Yargıtay aile konutunda alınan görüntü ve ses kayıtlarının boşanma davalarında delil olarak kullanılabileceğini ifade etmiştir.

Boşanma Davalarında İspat 3

Boşanma Davasında Aldatmayı Nasıl İspatlarım?

Aldatılma sebebiyle açılan boşanma davalarında aldatmanın hukuka uygun delillerle ispat edilmesi gerekir. Aldatılan eş boşanma davasında haklılığını ispat etmeye çalışırken delil sunmak konusunda oldukça dikkatli olmalı ve uzman boşanma avukatından yardım almalıdır. Aldatılan eş, boşanma davasında ses ve görüntü kayıtları, fotoğraflar, mektuplar, yazışmalar, sosyal medyada yapılan paylaşımlar, banka dekontları, otel kayıtları, ulaşım araçlarından aynı yöne aynı tarih ve saatte alınan gidiş-dönüş biletler, arama kayıtları, alışılmışın dışında karşı cinse verilen hediyeler ve benzeri birçok delil sunarak aldatıldığını ispatlayabilir. Bu delillerin hukuka aykırı yollarla elde edilmesi halinde ise mahkeme bu delilleri dikkate almayacaktır. Bu sebeple boşanma avukatı ile birlikte delillerinizin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Aldatmaya dayanan boşanma davalarında ispat yöntemlerinden biri de tanık dinletmektir. Ancak tanıkların muhakkak iddialara ilişkin birinci dereceden görgü ve bilgisi olmalıdır. Bir başkasından duyum almak suretiyle öğrenilmiş bilgileri anlatan tanığın beyanlarının delil olarak dikkate alınma ihtimali düşüktür. Bu sebeple tanıkların özenle seçilmesi gerekir.

Boşanma Davasında tanık bildirmek zorunda mısınız?

Boşanma davalarında ispat açısından tanık delili çok önemlidir. Tanık delili boşanma davalarında en çok kullanılan delildir. Tanık beyanı önemli olmasına rağmen kesin delil niteliğinde değildir. Yani hakim tarafların tanık delillerini değerlenecektir ancak kesin olarak tanık beyanları doğrultusunda karar verecek değildir.

Taraflardan birinin öne sürdüğü deliller özellikle aile içi şiddet veya aldatma davalarında mahkemenin kanaat oluşturmasında büyük önem taşımaktadır. Mahkemede tanıklar beyanda bulunurken bilgi ve görgüsü olan konularda tanıklık yapmalıdır. Doğrudan bilgi ve görgüsü olmamasına rağmen başka bir tanık hazır edilemediği için veya hatır ilişkisi için getirilen tanıklar tarafların veya hakimin sorularına cevap veremeyebilir. Bu durumda taraf tanık dinleterek davasını kazanmak isterken davada kusurlu duruma düşebilir. Belirtilen olumsuz olayın gerçekleşmemesi adına tarafların tanıkları mutlaka görgü ve bilgilerine dayalı tanıklık yapmalıdır. Duyuma dayalı tanıklık mahkeme tarafından dikkate alınmayacaktır.

Boşanma davalarında ispat için tanık delilini kullananlar mahkemenin verdiği kesin süre içerisinde delillerini bildireceklerdir. Taraflar delil dilekçesinde sundukları tanık listesini sonradan değiştirmek isterse karşı taraftan açık rıza almak zorundadır.

Boşanma davalarında tanık listesi sunmak için mahkemenin vermiş olduğu kesin süre bulunmaktadır. Hak kaybına uğramamak adına verilen kesin süreyi kaçırmamak önemlidir.

Tanık listesinde belirtilen tanıklara tebligat çıkartılır. Tanıklar duruşmaya gelmek zorundadır. Mahkemeye gelmedikleri taktirde tanığa ihtar gönderilir. Bu ihtar bir sonraki duruşmada tanıkların hazır bulunmalarına ilişkindir. Tanıklar hazır bulunmadıkları taktirde mahkeme tarafından zorla dinletilecektir. Tanıklar, mahkemede bulunacakları beyanda doğru beyanda bulunmak zorundadır. Hakim çelişen, ezberlenmiş, gerçeği yansıtmayan beyanları fark edecektir.

Boşanma davasında şehir dışında yaşayan tanık duruşmaya gelmek zorunda mıdır?

Şehir dışında yaşayan tanıkların mahkemeye gelmek zorunda olup olmadığı tarafların en çok merak ettiği konulardır. Çekişmeli boşanma davaları oldukça uzun sürmektedir. Tanık listesinin duruşmalar başlamadan sunulması çoğunlukla tarafların hızlı bir şekilde karar vererek mahkemeye bildirmesiyle olmaktadır. Taraflar tanıklarını duruşma salonunda hazır bulunduramazsa mahkeme taraf tanıklarına ihtarda bulunur ve bir sonraki celseye polis zoru ile getirileceklerini bildirir. Ancak tanık şehir dışında ise tanığın ikametgahının bulunduğu mahkemeye talimat yazılarak ilgili mahkemede duruşma açılır.

Tanıklar yazılı beyan sunarak tanıklık yapamazlar. Tanıkların video çekerek veya yazılı beyanda bulunarak tanıklık yapması mümkün değildir. Hakim, taraf avukatlarının tanıklara soru sorma hakkı vardır. Bu sebeple de tanıklar; tanıklık yeminlerine de sadık kalarak gerçeğe uygun beyanda bulunmalıdır.

Boşanma davasında tanık olmak zorunda mısınız?

Boşanma davalarında ispat açısından tanığın olaya ilişkin bilgi ve görgüsüne başvurulması oldukça önemlidir. Taraflar boşanma sürecinde yoğun psikolojik ve duygusal baskı altındadır. Bu süreçte kimi zaman olaya şahitlik edenler tarafların her ikisiyle de bağları varsa araya girmemek için kimi zamanda başkaca sebeplerden ötürü tanıklık yapmak istememektedir.

Herhangi bir sebepten ötürü boşanma davasında tanıklık yapmak istemiyorsanız bunu taraflara açıkça söyleyerek tanık listenize adınızın yazılmamasını isteyebilirsiniz.

Tanık listesinde adınız var ancak tanıklık yapmak istemiyorsanız; Hukuken tanıklıktan çekilmeye hakkı olan kişilerden olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Tanıklıktan çekilme hakkı olanlar taraflara olan yakın bağlarından ötürü olayları objektif bakış açısıyla anlatması beklenemeyecek kişilerdir. Bu sebeple duruşmaya katılarak tanıklık yapmak istemediğinizi bildirmeniz yeterli olacaktır.

Tanık listesinde atınız var ancak tanıklıktan çekilme hakkınız yok ise duruşmaya katılmak zorunda kalabilirsiniz. Şöyle ki Mahkeme duruşmaya katılmadığınız taktirde ihtar ederek kolluk kuvveti kullanılarak getirilmenizi talep edebilir.

Boşanma davalarında mahkemeye kaç tanık bildirilmelidir?

Kanunen tanık sayısının sınırlaması bulunmamaktadır. Boşanma davalarında tanık dinletmek isteyen kişiler davasını ispat etmeye yeterli olacak kadar tanık dinletebilir. Mahkemeler duruşmaların sürüncemede kalmaması ve hedeflenen sürede bitirebilmesi maksadı ile tanık listesini 2 kişi ile sınırlı tutmak istemektedir. Ancak dilerseniz tanıklarınızı duruşmada hazır bulundurarak daha fazla sayıda tanık dinletebilirsiniz. Tanıklarınızın hukuki uyuşmazlık hakkında bilgi ve görgüsünün bulunması, duyum üzerine hareket etmemesi tanıklığın nitelikli olması bakımından önem taşımaktadır. Duyum üzerine hareket eden tanıkların beyanlarına itiraz edilmesi muhtemeldir.

Boşanma davasında tanık olarak yazıldığım davayı nasıl görebilirim?

Herhangi bir davada tanık olarak yazıldığınızı e devletten öğrenebilirsiniz. E-devlet uygulamasından vatandaş UYAP  uygulamasına giriş yaparak alakalı olduğunuz dosyalara bakabilir. Tanık davetiyenizi görebilirsiniz.

Boşanma davasında hakareti nasıl ispat ederim?

Hakaret tanık delili ile ispat edilebileceği gibi ses veya görüntü kaydı alınması yoluyla da ispat edilebilir. Alenen yapılan hakaretlerde tanık beyanlarının birbiriyle örtüşmesi önemlidir. Görgü tanıklarının birbiriyle uyumlu beyanlarda bulunması, boşanma davasında ispat açısından delil niteliği taşıyacaktır.

Boşanma davasında psikolojik şiddet nasıl ispat edilir?

Psikolojik şiddet tehdit, hakaret, aşağılama, psikolojik eziyet birer boşanma sebebidir. Her türlü delil ile ispatı mümkündür. Uygulamada tanık beyanları psikolojik şiddeti ispat etmekte büyük önem taşımaktadır. Tanık beyanları kesin delil niteliğinde değildir. Bu sebeple maruz kalınan psikolojik şiddeti imkan var ise ses ve görüntü kaydına almak boşanma davasında ispat açısından elinizi güçlendirecektir. Psikolojik şiddet boşanma sebebi olduğu gibi şiddet uygulayan tarafa manevi tazminat yükletilmesine de sebep olacaktır.

Kimlerin tanıklıktan çekilme imkanı vardır?

Hukuk Muhakemeleri Kanununda bazı kişilerin tanıklıktan çekilme hakkı olduğunu belirtmiştir. Tanıklıktan çekilme hakkı bulunanlar aşağıdaki gibidir. Tanıklıktan çekilme hakkı olanların bilgi ve görgüye dayalı tanıklık yaparken objektif kalamayacağını düşünürse tanıklıktan çekilmeleri daha etik ve uygun olacaktır.

  • Taraflardan birinin nişanlısı
  • Taraflardan birinin eşi veya eski eşi
  • Taraflardan birinin alt soyu (çocuğu, torunu)
  • Kendisi veya eşinin üst soyu
  • Koruyucu aile veya onların çocuklarıyla birlikte koruma altındaki çocuk
  • Taraflardan birinin evlatlıkları

Boşanma davalarında yalan yere tanıklığın cezası var mıdır?

Boşanma davalarında ispat etmek amacıyla taraflar görgü ve bilgisi bulunmadığı veyahut duyum üzerine hareket etmesine rağmen gerçeğe aykırı beyanda bulunmaktadır. Yalan yere tanıklık yapıldığı için mağdur olan taraf ceza hukuku bağlamında şikayetçi olabilir. Bu suçun cezası TCK kapsamında 272/2 kapsamında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alır. İlgili kanun maddesi tam hali ile ”.. Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir..”

Boşanma davalarında tanık olmak zorunlu mudur?

Boşanma davalarında haklılığını ispat etmeye çalışan taraf; olaya ilişkin bilgi ve görgüsü olan tanıklarını dinletmek isteyecektir. Tanık olarak mahkeme huzurunda bulunmak istemiyorsanız bu konuda yakınınıza açıkça bildirimde bulunmanız gerekir. Tanıklıktan çekilme hakkınız yoksa tanık olarak duruşmaya katılmanız gerekecektir. Tanık davetiyesi çıkarıldığı halde duruşmaya katılmaz ise bir sonraki duruşma kolluk kuvveti ile duruşmaya getirilecektir.

Boşanma davalarında ikinci tanık listesi verilir mi?

Boşanma davalarında haklılığını ispat etmek isteyen taraflar belirli usul ve esasa uygun olarak bunu gerçekleştirebilir. Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra tensip zaptı düzenleyen mahkeme tanık listesi sunulmasını talep eder. Bu aşamada dinleteceğiniz tanıkların kimlik bilgileri, tebliğe yarar adreslerini bildirmeniz gerekir. Karşı tarafın açık rızası olmadığı taktirde ikinci tanık listesi veremezsiniz.

Boşanma davasında telefon ve mesaj kayıtları istenir mi (HTS Raporu Nedir?)

Boşanma davasında ispat kesin veya takdiri deliller ile olur. Kesin delil mahkeme nezdinde yorum yapmaya yer bırakmayacak nitelikteki delildir. Kesin delil niteliğini taşıyan deliller boşanma davasında ispat açısından çok önemlidir. Bu deliller hakim, heyet, taraflar açısından objektif oluşu ile öne çıkar. Kesin delil olarak sayılanlar telefon ve mesaj kayıtlarıdır. Üzerinde oynama yapılmayan telefon ve mesaj kayıtları delil olarak sunulabilecektir.

Boşanma davasında ispat konusunda en çok merak edilen konu karşı tarafın telefon görüşme kayıtları ve dokümanların mahkeme tarafından getirilip getirilemeyeceğidir. Konuşma veya mesaj içerikleri doküman olarak talep edilemez. GSM operatörleri (Turkcell, Türk Telekom, Vodafone) şahsın özel hayatın gizliliğini korumak zorundadır. Mesaj içerikleri ve konuşma kayıtlarının içeriği bu sebepten ötürü açıklanmaz.

GSM operatörlerine yazılan müzekkere ile telefon numarası adına kayıtlı olan kişinin hangi telefon numarasını, saat kaçta, ne sıklıkta hangi tarihlerde aradığını doküman olarak gönderir. Ancak bu aramaların ve mesajların içeriğini belirtmez.

Boşanma davalarında geçmiş arama kayıtları istenir mi?

Boşanma davasında ispat açısından telefon arama ve mesaj kayıtları GSM Operatörlerinden mahkeme kanalı ile talep edilebilir. Boşanma davasında ispat açısından arama ve mesaj kayıtları özellikle aldatma sebepli davalarda büyük önem taşımaktadır. Ancak arama ve mesaj kayıtları geçmişe dönük 2 sene için talep edilebilir. Aldatıldığından şüphe duyan eş aldatıldığı döneme dair tahmini bir zaman sınırı koymalıdır. Geçmişe dönük 5 sene, 10 sene gibi süreler için yazılan müzekkerelere GSM operatörleri olumsuz cevap verecektir.

GSM operatörlerine yazılan müzekkerelerin sonucunda telefon görüşmelerindeki ayrıntılar önemlidir. Taraflardan biri aldatıldığına dair şüphe duyarsa GSM operatörüne yazılacak telefon kaydı ile haklılığını ispatlayabilir. Gece geç saatlerde yapılan görüşmeler, görüşmelerin sıklığı, konuşma saatlerinin fazlalığı, haklı bir gerekçe sunulamaması mahkemenin kanat oluşturmasına sebep olabilir. Burada her davanın farklılık teşkil ettiğini bu sebeple hukuki yardım alınması gerekmektedir.

Boşanma davanızda ispat açısından telefon kayıtlarını delil listesinde de belirtmeniz gerekir. Aynı zamanda gözden kaçmaması adına HTS Raporlarının getirilmesine yönelik dosya takibinin yapılması gerekir. Takibi yapılan dosyalarda 1-1.5 ay içerisinde dosyanın getirilmesi gerekir. Davanızın kısa sürede sonuçlanması adına boşanma avukatı ile çalışmanız gerekmektedir.

Boşanma davasında ispat yalnızca aldatma davalarına özgü olarak düşünülmemelidir. Hakaret, tehdit, psikolojik şiddet, küfürlü veya argo konuşmalar da GSM operatöründen istenecek kayıtlarla kanıtlanabilir. Ayrıntılı bilgi için iletişime geçiniz.

Casus yazılımla aldatma ispatlanır mı?

Boşanma davalarında ispatın usule uygun yapılması gerekmektedir. Usul ve esasa uygun olmayan şekilde boşanma davasını ispata çalışmak ceza-i soruşturma geçirilmesine sebep olabilir. Hukuka aykırı yollarla elde edilen deliller boşanma davasında ispat amacıyla kullanılmamalıdır. Boşanma davalarında hukuka aykırı şekilde temin edilen deliller; casus yazılımlar, şifre kırıcı programlar kullanılarak elde edilen deliller mahkeme tarafından dikkate alınmayacaktır. Aynı zamanda özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş ise bu evrakları sunan tarafın, hukuka aykırı dokümanların elde edilişine katkı sağlayanların ceza davasında yargılanma ihtimali gündeme gelecektir. Haklı iken haksız duruma düşmemek adına delil sunarken çok dikkatli olmalı muhakkak hukuki yardım almalısınız.

Aldatma sebepli boşanma davalarında üçüncü kişinin telefon numarası incelenebilir mi?

Aldatma sebepli boşanma davalarında ispat açısından delil niteliği bulunan belgelerden biri de arama kayıtları (HTS Raporları)dır. Ancak sadece arama kayıtlarında (HTS raporlarında) karşılıklı arama olması aldatmanın doğrudan kanıtı değildir. Eşinin kendisini aldattığını düşündüğü üçüncü kişin telefon numarasının da incelenmesini mahkeme kanalı ile talep edebilir. Yani haklı sebeple birlikte şüphe varsa eğer mahkemeden üçüncü kişinin telefon kayıtlarının incelenmesi de talep edilebilecektir. Ancak şahsi olarak GSM operatörlerinden HTS Raporlarının yani arama ve mesaj kayıtlarının istenmesi mümkün değildir.

Boşanma davalarında mesaj kayıtları nasıl çıkartılır?

Boşanma davasında ispat açısından açık seçik, yoruma gerek bırakmayan nitelikte olan kayıtlar doküman ve belgelerdir. Mesaj kayıtları bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Mesaj kayıtlarını taraflar hukuka aykırı yollardan elde ederlerse bu deliller mahkeme tarafından dikkate alınmayacaktır. Aynı zamanda hukuka aykırı yollardan elde edilen deliller ceza davasında yargılanmanın gerekçesi de olabilir. Boşanma davasında ispat hukuka uygun elde edilen delillerin taraflar tarafından sunulması veya tarafların mahkemeden ilgili kurumlara yazı yazılarak delillerin talep edilmesi yolu ile olur.

Boşanma Davalarında İspat 5

Whatsapp, Instagram, Twitter ve Facebook kayıtları boşanma davalarında delil olur mu?

Boşanma davalarında ispat yöntemleri toplumun kullandığı sosyal mecralar ile de olabilecektir. Sosyal medya hesabı kullanan kişiler gerçek isimle hesap açabileceği gibi sahte isim ve hesaplarla da yazışmalar yapabilmektedir. Bu sebeple sosyal mecraları kullanarak elde edilen delillerin net, yoruma yer bırakmayacak objektiflikte, sosyal medya hesabını kullanan kişinin davanın taraflardan biri olması gerekmektedir.

Sosyal medyada yapılan yazışmalar kesin delil niteliğinde değildir. Onaylı hesapların yaptığı mesajların gerçek kişi olduğu veya sorumluluğu olduğu kabul edilse dahi teknolojik gelişmelerin hızından ötürü yapay görüntülerin olması da muhtemel görülmektedir. Böyle durumlarda telefonların bilirkişi incelemesine tabi tutulması amacıyla tarafların rızasına dayanarak delil elde edilebilecektir.

Boşanma davalarında ispat açısından sosyal medya mecralarındaki görüntü, fotoğraf, ses, abone olunan kanallar, takip edilenler, görüntülü görüşmelerde delil olarak kullanılacaktır.

Ancak sosyal medya mecralarının KVKK gereğince henüz Türkiye’de şube açtıkları kabul edilirse henüz mahkemelerin sosyal medya uygulamalarına müzekkere yazılması veya buna yönelik bir Yargıtay kararı gündeme gelmemiştir. Bu da böyle bir delilin mahkemede hükme esas alınması için tarafların hukuka uygun yollarla getirmiş olması gerekmektedir.

Boşanma davasında otel kayıtları delil olarak sunulur mu?

Boşanma davalarının ispatında kusurun kanıtlanması adına delil getirilmesi gerekmektedir. Özellikle aldatma (zina) sebepli davalarda eşin başka bir kişiyle cinsel birliktelikte bulunması gerekmektedir. Sadakat yükümlülüğüne aykırı hareket eden eş, evlilik birliğinin sona ermesinde tam kusurludur. Cinsel birlikteliği kanıtlamak isteyen tarafın en güçlü kozlarından biri otel kayıtlarıdır. Zina davalarında ispat oldukça zordur. Çünkü Yargıtay özel hayatın gizliliğini ihlal etmeden tarafların boşanma davasında haklılıklarını ispat etmelerini istemektedir. Cinsel birlikteliği kanıtlamak ise oldukça zordur. Ancak geceyi bir odada geçirmek, otel odasında tek oda tutmak zina sebepli boşanma davalarında ispat açısında çok açık bir delil teşkil etmektedir. Otel kayıtlarının talep edilmesi için mahkemenin müzekkere yazması talep edilmelidir.

Boşanma davalarında ispat YARGITAY kararları

Yargıtay Genel Kurulu 2011/2-703E 2012/70K

Kurgu yoluyla oluşturulan video delili kabul edilemez.

Taraflar arasında boşanma davası devam ederken davacı ölmüştür. Çekişmeli boşanma davalarında davacı vefat ederse korunması gereken menfaatinden ötürü mirasçıları davaya devam edebilir. Mahkeme tarafından davacının davası kabul edilmiş yani yerel mahkemede davacı haklı bulunmuştur. Ancak Yargıtay 2. HD. yerel mahkemenin verdiği kararı delil yetersizliğinden ötürü bozulmasını talep etmiştir. Yerel mahkeme Yargıtay kararına karşı direnme kararı vermiştir. Bu nedenle dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından değerlendirmeye alınmıştır. YHGK; yerel mahkemenin hükme esas aldığı CD Video kaydının davalının bilgisi ve rızası dışında kaydedilmesi hem de boşanma delili olarak sunulmak amacıyla kurgu yoluyla oluşturulduğundan bahisle hükme esas alınamayacağını ifade etmiştir.

YARGITAY 2HD. 2012/21108E. 2013/21067K

Telefona Casus Program Yükleyerek Konuşma İçeriğini Sunmak 

Tarafların boşanma davasında davalı kadın eşine telefon hediye etmiştir. Hediye ettiği telefona casus program yükleyen davacı kadın, program sayesinde eşinin aldattığı mesajlar ve arama kayıtlarını mahkemeye delil olarak sunmuştur. Bu yolla elde edilen deliller hukuka aykırı delil niteliğinde olup davalı erkek de yalnızca özel hayatın gizliliğini ihlalden ötürü şikayetçi olmuştur. Yargıtay, somut uyuşmazlıkta delillerin hukuka aykırı olarak elde edildiğini ancak yerel mahkemenin bu hususu değerlendirmediğinden kararı değiştirerek onamıştır.

İnternet ortamındaki yazışmalar boşanma davasında delil olur mu?

Tarafların boşanma davasında, davalı olan erkek Facebook ve Outlook sosyal medya hesaplarında başkaları ile mesajlaşmaktadır. Dosyada sunulan  Mahkeme davalı erkeğin kusurlu olduğuna karar vermiştir. Yargıtay; fotoğraf, film, ses kayıtlarının tek başına kesin delil niteliğinde sayılmayacağını takdiri delil olduğundan başkaca delillerle de desteklenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Tüm bu sebeplerden ötürü davacı kadının davasının reddine karar verilmesi gerekir yönünde bir bozma kararı verilmiştir.

Ses kaydının hukuka uygun şekilde elde edilmelidir.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık evliliğin boşanma yoluyla bitirilmesine ilişkindir. Taraflar arasındaki boşanma davasında Yargıtay, hükme esas alınan ses kaydının hukuka aykırı yollardan elde edilmesinden ötürü bunun mahkeme nezdinde dikkate alınmaması gerektiği, bu delil hükmünde sayılamayacağından davanın delil yetersizliğinden ötürü reddi gerekirken onanmasını hukuka uygun bulmamıştır.

SIK SORULAN SORULAR

Boşanma davalarının ispatı nasıl olur?

Davada savunmayı ispatlamak amacıyla muhakkak uygun deliller sunulmalıdır. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturmayacak şekilde hukuka uygun yollardan elde edilen telefon kayıtları, mesaj ve arama kayıtları, otel kayıtları, uçuş bilgileri, pasaport kayıtları, banka dekontları, kamera görüntüleri, tanık beyanları, sağlık raporları boşanma davalarının ispatında kullanılabilir.

Boşanma davalarında ispat nasıl olur?

Öncelikle çekişmeli boşanma davasını hangi sebeple açtığınızı belirlemeniz gerekir. Dava delilleriniz taleplerinizin ispatı doğrultusunda olmalıdır. Örneğin terke dayalı çekişmeli boşanma davalarında ‘dön ihtarı’ belgeniz olmalıdır. Aldatma sebepli çekişmeli boşanma davalarında ispat görüntü ve video kayıtları, otel kayıtları, tanık beyanları gibi çok çeşitli deliller sunulabilir. Dava delillerinizin hukuka uygun yollardan elde edilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Aldatma nasıl ispat edilir?

Hukuka aykırı yollardan elde edilmemiş olmamak kaydıyla istenilen delille davanızı ispat edebilirsiniz. Aldatma sebepli boşanma davalarında ispatta en çok telefon ve mesaj kayıtları, otel kayıtları, kamera görüntüleri, video ve ses kayıtları, alışveriş bilgileri delil olarak sunulmaktadır. Yine taraflar aldatmanın gerçekleştiğine dair tanık beyanları ile de haklılığını ispat edebilir.

Çekişmeli boşanma davalarında ispat ne zaman yapılır? Delil ne zaman sunulur?

Boşanma dava dilekçenizde belirttiğiniz sebepleri dilekçe ekinde sunmanız en uygunudur. Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra ön duruşma tensip zaptı düzenlendiği taktirde taraflara 2 hafta kesin süre içerisinde tanık isimleri ve dayanılan delilleri sunması istenir. Bu aşamada delil bildirme hakkı sunulmadığı taktirde delil sunma hakkı kaybedilir.

Çekişmeli Boşanma davalarında delil sunulmazsa ne olur?

Boşanma davalarında ispat tarafların sunduğu veya mahkemeden getirilmesini talep ettiği deliller ile olur. İddiada bulunan taraf iddiasını ispat etmek zorundadır. Aksi taktirde davası yani davada dayandığı talepler reddedilecektir. Delil yetersizliğinden davanın kaybedilmesi söz konusu olur.

Çekişmeli boşanma davalarında delil sunma dilekçesi nasıl olmalıdır?

Boşanma davanızın ispatını en geç kesin sürede belirtilen tarih ile delillerinizi sunmanız gerekir. Delil sunma dilekçesinde hukuka aykırı olan delillerin bulunması halinde ceza davası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Boşanma davalarının ispatında sosyal medya delil olur mu?(Facebook, Intagram, Tiktok,Tinder )

Özellikle arkadaşlık siteleri genel olarak da sosyal medyadan yapılan yazışmalar boşanma davasında delil olarak sunulmaktadır. Ancak delillerin hukuka uygun yollardan elde edilmesi gerekir. Sosyal medya mesajları casus programlar kullanılarak temin edilirse ceza davası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Boşanma davalarında delil tespiti nasıl yapılır?

Boşanma davası açılmadan önce davaya hazırlıklı başlayabilmek amacıyla delil tespitinin yapılması gerekir. Bu sebeple delil tespiti talepli dava açılabilir. Aldatma sebepli boşanma davalarında aldatıldığından şüphelenen eş; otel kayıtları, telefon kayıtları, tatil şirketlerine müzekkere yazılarak delil tespiti talebinde bulunabilir. Delil tespitinden sonra ortaya çıkan bilirkişi raporuna göre boşanma davası açılabilecektir. Delil tespiti davasından elde edilen rapor boşanma davasında delil olarak sunulabilecektir.

Boşanma davasında delil yoksa ne olur?

Davasını ispatlayamayacak delil sunamayan veya sunduğu deliller boşanma davalarında ispat açısından elverişsiz ise davanız reddedilir. Bu sebeple karşı taraf avukat ile temsil edilmiş ise karşı vekalet ücreti ödemek ve dava sebebiyle ortaya çıkan zarar var ise karşılamak zorunda kalırsınız.

Boşanma davasında delil sunma süresi ne kadardır?

Boşanma davasında dava açtığınız taktirde dava dilekçe ekinizde veya en geç dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra delillerinizi sunmanız gerekir. Mahkeme tensip zaptında 2 haftalık kesin süre verir. Verilen kesin süre içerisinde delil sunmanız gerekmektedir. Kesin süre kaçırıldığı taktirde delil hakkı kaybedilir.

AV. ESER ESERÇELİK

Sorularınız için iletişime geçin.

Aklınızda bir soru mu var?

Hemen İletişime Geçin Sorunuzu Cevaplayalım

Kredi Kartı İle Ödeme İçin Tıklayın
7/24 İletişim Hattı
Bize yazın
Merhaba, size https://www.esercelik.av.tr/bosanma-davalarinda-ispat/ üzerinden ulaşıyorum. Avukat desteğine ihtiyaç duyuyorum.