Bize Yazın

av.esercelikeser@gmail.com

Doktor Hatası Nedeniyle Tazminat Davası 2024

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası açabilmek için öncelikle hastanın haklarından haberdar olması gerekir. Doktor hatasına (tıbbi malpraktise) dayanan hukuk davaları ancak Av. Doğa Eser ESERÇELİK gibi sağlık hukukunda uzmanlık yapan bir avukat tarafından takip edilmelidir. Sağlık hukuku tek başına uzmanlık gerektiren bir alan olup hem hukuk hem de tıp terimlerine hakim olmayı gerektirir.

Anayasamız ile güvence altına alınan vücut bütünlüğünün dokunulmazlığına getirilen istisnalar vardır. Bu istisna tıbbi müdahalenin hukuki dayanağını oluşturur. Doktorun uyguladığı tıbbi müdahaleler hastanın onamına bağlıdır. Hastaya acil bir tedavi gerekmedikçe hastadan aydınlatılmış onam almadan hastaya tıbbi işlem uygulanması hatalıdır. Hastadan doğru bir onam aldıktan sonra ameliyatı veya tıbbi işlemi gerçekleştiren doktor hastada kendi kusuru sebebiyle hatası olursa bu durum malpraktis davasında değerlendirilir. Bu durumda malpraktis davaları sonucunda haklı bulunan hasta zararının karşılanması için maddi ve manevi tazminat talep edebilir.

Doktor hatası davasının konusu olan malpraktis nedir?

Malpraktis , genel anlamda doktorların tıbbi işlemlerinde kasten veya ihmali sebebiyle vücut bütünlüğünü zarara uğratmasıdır. Doktor hatası sebebiyle tazminat davası açılabilmesi için doktorun ihmal sebebiyle veya kasten zarar vermiş olması gerekir. Estetik operasyonlarda ise doktorun sorumlu olduğu kısım daha fazladır. Estetik operasyon sonucunda doktor hastasına vadettiği sonucu gerçekleştiremezse doktor ameliyat ücretini ve diğer masrafları iade etmek zorundadır. Estetik operasyonlarda doktor hastasına sonuçla bağlıdır.

Eser Eserçelik Whatsapp Hattı

Doktor hatasından kaynaklanan estetik ameliyat mağduru hastalar sıklıkla sadece sonuç vaadiyle gelmez, sonucun kötü olduğu operasyonlara sıklıkla yeni sağlık sorunları da eşlik eder. Doktor kötü geçen ameliyatın tüm sonuçlarından sorumlu olduğundan hastasının ameliyattaki hataları telafi etmek zorunda kalacağı revizyon ameliyatlarından da sorumlu olacaktır.

Türk Tabipler Birliği’nin Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’ndaki bildiresine göre; malpraktisi ‘Bilgisizlik, deneyimsizlik, ilgisizlik sebebiyle hastanın zarar görmesi, hastaya ayıplı hizmet sunulmasıdır.’

Diğer taraftan tıbbi uygulamanın sonunda zarar gören hastanın tazminat alabilmesi için var olan kötü sonucun tıbbi işlemin kendi riskinden sebepli olmamalıdır. Bunun ayrımını ilgili dava dosyasındaki bilirkişi yaparken sağlık hukuku avukatı sürecin lehinize çözülmesi için gereken tüm hukuki işlemleri gerçekleştirecektir.

Öte yandan doktor malpraktis sebebiyle zarar gören hastadan sorumludur. Hasta hayatta değilse yakınlarına karşı sorumludur. Bu durumda hasta ve yakınları maddi ve manevi tazminat davası açarak zararın yarattığı sonuçların sonucunu doktordan tanzim eder.

 

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası açabilmenin şartları nelerdir?

Doktorlar tıbbi uygulama esnasında hatası, ihmali veya kusuru sonucunda hastaya zarar verirse hasta zarara uğrar. Bu zarar ve zararın miktarını belirlemek için malpraktis davası açılır. Doktor hatasına ceza davası yazımızda da açıkladığımız gibi doktorlar Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince taksirli veya kasten oluşan davranışlarından sorumludur.

Öte yandan, doktor, malpraktise sebep olan tıbbi işlemlerde zarar gören hasta ve koşulları varsa yakınları, hatalı uygulamadan ötürü uğradıkları zararı isteyebilir.

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası iki aşamadan oluşur. Birinci aşamada doktorun hatalı işlemi tespit edilir. İkinci aşamada tazminat miktarına karar verilir.

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası açabilmek için doktorun hukuki sorumluluğu tazminat sorumluluğudur.

Doktor sağlık hizmeti verirken , kusurlu davranışlarıyla oluşan zararın giderilmesi konusunda hukuki sorumluluk kapsamında olup doktor hasta arasındaki özel vekalet ilişkisine dayanır. Doktor ve hasta arasında özel sözleşme olmadığı durumda doktorun sorumluluğu vekalet sözleşmesine dayanır. Hasta, doktor hatası sebebiyle açılan tazminat davasında haksız fiil hükümlerine göre değerlendirilir.

Doktorun hukuka aykırı tıbbi müdahalesi sonucunda hastanın zarar görmesinden ötürü tazminata hükmetmesi için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekir. Bu şartlar da aşağıdaki gibidir.

  1. Doktorun tıbbi uygulama sırasında hukuka aykırı bir davranışı olmalıdır.
  2. Hasta, tıbbi müdahalenin sonunda zarar görmüş olmalıdır.
  3. Zarar doktorun kusurlu fiilinden ötürü meydana gelmelidir.
  4. Zarara sebep olan kusur ve hasta arasında illiyet bağı yani sebep sonuç ilişkisi olmalıdır. Diğer bir anlamda, zarar doktorun kusurlu fiili sebebiyle meydana gelmiş olmalıdır.

Burada belirtmek istediğimiz en önemli durum doktorun iyileştirme zorunluluğu olmamakla birlikte doktor yaptığı tıbbi işlem sebebiyle hastanın durumunu daha kötü hale getiremez.

Doktor tazminat sorumluluğu için açılacak tazminat davalarında , kusuru ispatlamak çok önemlidir. Doktor ve hasta arasındaki ilişki sözleşme ilişkisine bağlıysa doktorun kusurlu olduğu kabul edilir.

Doktor ve hasta arasındaki ilişki sözleşmeye dayanmıyorsa doktor haksız fiillerinden sorumludur. Doktor hasta arasındaki ilişki ispat hususu açısından farklı sonuçlara sebebiyet verir. Bu nedenle en başta hasta ve doktor arasındaki ilişkinin tespitini yüksek lisansını bu alan da yapan sağlık hukuku avukatı Av. Doğa Eser Eserçelik tarafından tespiti yapılacaktır.

Doktor hatası (malpraktis) nedeniyle tazminat davası nasıl açılır?

Doktorun tıbbi işlemi sebebiyle hastasına zarar vermesi, beceri eksikliği ve dikkatsizliğinden kaynaklanabilir. Doktor bu durumda hastasının zararını tanzim etmek zorundadır. Doktor hatası sebebiyle tazminat davası açabilmek için öncelikle bu alanda çalışan bir hukuk ofisinden hukuki destek almanız gerekmektedir. Malpraktis davaları kusurun ispatı ve ispatlandıktan sonra zararın miktarı açısından iki ayrı aşamadan oluşmaktadır.

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası; doktorun çalıştığı kurum ve kuruluşun yerine göre değişecektir. Yani devlet hastanesinde oluşan malpraktis vakası için İdari mahkemeye gidilmesi gerekirken özel hastane ve kuruluşlarda ise Tüketici mahkemesinde dava açılacaktır.

Tüketici mahkemesinde doktor hatası sebebiyle dava açabilmek için öncelikle sağlık hukukunda uzmanlaşmış arabulucuya başvurma zorunluluğu vardır.

 

 

Aklınızda bir soru mu var?

Hemen İletişime Geçin Sorunuzu Cevaplayalım

Kredi Kartı İle Ödeme İçin Tıklayın
7/24 İletişim Hattı
Bize yazın
Merhaba, size https://www.esercelik.av.tr/doktor-hatasi-nedeniyle-tazminat-davasi/ üzerinden ulaşıyorum. Avukat desteğine ihtiyaç duyuyorum.